Erindi um áhrif lýsis á ónæmisvar – 20. mars 2015.

Jóna Freysdóttir mun halda erindi um rannsóknir sínar og samstarfsmanna, á svörun ónæmiskerfis við fitusameindum í lýsi. Lýsing á erindinu á ensku fylgir hér:

Jona Freysdottir will give the Friday biology talk on March 20th about her research. Jona is a professor at Faculty of Medicine, Shool of Health Sciences, University of Iceland and principal Investigator at Landspitali University Hospital.

The title of the talk is Dietary fish oil reduces the acute inflammatory response but enhances resolution and the adaptive immune response in antigen-induced peritonitis in mice.

Hvenær hefst þessi viðburður:
20. mars 2015 – 12:30
Staðsetning viðburðar:
Askja
Nánari staðsetning:
Stofa 131
Háskóli Íslands

Abstract.

Dietary n-3 polyunsaturated fatty acids influence the inductive phase of inflammation but less is known about their effects on resolution of inflammation or on the adaptive immune response. This study examined the effects of dietary fish oil on induction, resolution and the adaptive immune response in antigen-induced inflammation in mice.
In the acute phase there were fewer peritoneal neutrophils, shorter resolution interval and lower levels of pro-inflammatory cytokines and chemokines in mice fed the fish oil diet than in mice fed the control diet. In the resolution phase, peritoneal macrophages from mice fed the fish oil diet expressed more of the atypical chemokine receptor D6 and peritoneal concentrations of TGF-beta were higher than in mice fed the control diet. In the late resolution phase there were more peritoneal eosinophils and macrophages in mice fed the fish oil diet than in mice fed the control diet. Mice fed the fish oil diet also had more peritoneal T cells and B1 cells, more IgM+ cells in spleen and higher serum levels of mBSA-specific IgM antibodies than mice fed the control diet. These results demonstrate a suppressive effect of dietary fish oil on the inductive phase of inflammation and indicate an enhancing effect on resolution of inflammation as well as the B1 adaptive immune response.

Other talks in the Friday biology seminar series.

http://luvs.hi.is/is/fyrirlestrar-vorid-2015